Ponovna uporaba: Kosovelov dom Sežana in Mednarodni Literarni Festival Vilenica

_DSC8482

foto: Petra Čebokli
Primorske novice
sobota, 22. avgust 2015

Odslužene stvari se lahko še kako uporabi. To dobro ve Petra Doljak, ki je v sodelovanju s Kosovelovim domom Sežana pomagala obeležiti 30. Mednarodni literarni festival Vilenica. Že uveljavljena oblikovalka se je tokrat spoprijela s prenovo stolov.
Pobuda je prišla iz Kosovelovega doma, natančneje je zamisel vpeljala direktorica doma Nina Ukmar.“Ugotovili smo, da imamo kar nekaj starih vileniških transparentov, ki se jih razen v arhivu nikjer ne vidi. Na voljo smo imeli tudi stole, ki so v domu že od nekdaj,” je o začetkih prenove razložila Ukmarjeva. V dom so jih prinesli še v času, ko je bil tam direktor Gojmir Lešnjak – Gojc, pred tem pa naj bi bili v uporabi še v Lipici. Oblikovalka Petra Doljak je ob sprejetju izziva razložila: “Direktorica doma je odprt človek, ki daje vedno priložnost ljudem, ki se ukvarjajo z neponovljivimi zadevami, zato ni bilo težko priti do zamisli, kaj bi lahko naredili.”
Umetnica je stole opisala: “To so stoli, ki so bili večkrat odpisani, so starejši kot jaz, so kvalitetni, delani industrijsko. Takoj so mi padli v oči, saj so narejeni iz masivnega lesa in usnja. So stoli, ki trajajo večno.”
Šest stolov so skupaj s tehniki kulturnega doma obrusili, prebarvali in jim dali nov videz. “Pravzaprav smo jih samo preoblekli,” je skromna Doljakova. In dodaja: “Je povsem enostavna stvar, ki jo lahko naredi vsak posameznik doma, preden kaj zavrže. Pomembno je, da ljudje vidijo, kaj se lahko naredi, in ne kupujejo mrzlično novih stvari.” Vsak stol je drugačen, tako so jih izdelali. “Zamisli je potrebno izpeljati. Ponovna uporaba ni samo sanjanje, je funkcionalna umetnost. Moje mnenje je, da je treba izdelovati le edinstvene in uporabne stvari, zato se rada zatekam k starim predmetom, ki so trajni,”opiše svoje delo.
S stoli bodo tako popestrili vileniški literarni festival. “Nekaj drugačnega, v toku s časom – je staro, ampak novo in drugačno,” še napoveduje. Ukmarjeva pa o “sodelovanju” med stoli in festivalom pove:“Ta stol se mi zdi večen. Je oblikovalski predmet in zato je tudi velik simboličen prispevek za tak festival.” Direktorica pa še dodaja, da jih bodo večkrat tudi v nadaljnje uporabili na kakšnih literarnih večerih na odru Kosovelovega doma.
ANJA BRUS

vir: http://www.primorske.si/Novice/Srednja/Odpisane-stole-bodo-spet-uporabljali

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s