Letni kino Silvana Furlana in ponovna uporaba

letni kino nova gorica 2015 poletje
letni kino nova gorica 2015 poletje
Primorske novice, petek, 24. julij 2015
FOTO: Mateja Nikolić, Veronika Kravos

Že tretje poletje zapored bo od jutri naprej v središču Nove Gorice čas za Letni kino Silvana Furlana, ki bo tokrat ponudil 14 filmskih projekcij z gosti. Prihodnji teden bo na sporedu nadaljevanka Odprava zelenega zmaja, ki so jo leta 1975 snemali prav v Novi Gorici.

Filmsko poletje, ki bo trajalo do 9. julija, se jutri začenja s projekcijo košarkarske zgodbe o uspehu Postali bomo prvaki sveta.
“Posebno mesto v programu ima slovenski film, med drugim bomo doživeli predpremiero kratkega filma Sošolki v produkciji RTV Slovenija. Sonja Prosenc se bo predstavila s celovečernim prvencem Drevo, posnetim tudi na solkanskem polju. Zgodba prve svetovne vojne in soške fronte je ujeta v igrani film Gozdovi so še vedno zeleni Marka Naberšnika, skozi dokumentarni pristop pa o tem spregovori film Niso letele ptice Nadje Velušček in Anje Medved,”program opisuje pobudnica in vodja letnega kina Mateja Zorn, ki je za letošnjo dvotedensko filmsko dogodivščino izbrala različne žanre in formate filmov. “Na svoj račun bodo prišli tako filmofili kot tisti, ki v kino redko zaidejo. Naš namen je bogatiti in razvijati filmsko kulturo na Goriškem,” poudarja. “Program je sestavljen z željo, da bi vsak našel film zase, saj bomo predvajali dinamično komedijo, družinski film, avtobiografske in dokumentarne zgodbe ter kratke filme.”

Poudarek je na zgodbah, povezanih z goriškim prostorom. V ospredju je mladinska nadaljevanka Odprava zelenega zmaja, ki so jo po knjižni predlogi Slavka Pregla leta 1975 posneli na ulicah Nove Gorice.
Poletno dogajanje se bo drevi z Bevkovega trga preselilo na ploščad za mestno hišo. Na odprtju bo zaigrala skupina Fake Orchestra, po letnem kinu pa bodo tam koncerti in drugi dogodki do 22. avgusta. Prizorišče sta v sodelovanju z Markacijo uredila kiparja Ana Žerjal inVasja Kavčič.“Vabimo Novogoričane vseh generacij, da se nam pridružijo in delijo z nami spomine in dogodivščine s snemanja. Za mlajše, ki te zgodbe še niso videli, pa bo zabavno odkrivati podobo našega mesta izpred štiridesetih let,” vabi Mateja Zorn. Nadaljevanko bodo predvajali v treh delih od ponedeljka do srede prihodnji teden, na obisk bo prišel tudi pisatelj in scenarist Slavko Pregl.
Na Letni kino nadaljuje sodelovanje s filmskimi institucijami,, saj s festivala Kino Otok prihaja dokumentarni film Človek na luni, s festivala Animateka avtobiografski film Medena koža, v sodelovanju s Cinemazero in Kinodvorom pa bo na sporedu film o Pier Paolu Pasoliniju.
Na večeru kratkih filmov bodo poleg mladinskega filmskega ustvarjanja Ustanove Silvana Furlana prevajali dela goriških filmskih talentov Gregorja BožičaFabrisa Šulina in Jana Mozetiča.

Letošnjo novost pa je pripravila novogoriška ustvarjalka Petra Doljak, ki je s ponovno uporabo izdelala 300 unikatnih blazin za bolj udobno spremljanje filmov.

ANA CUKIJATI

11731666_1032653483411374_3908217072059424659_o 211741060_1032653470078042_1586511537209368125_o

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s